Ta lijepa Sicilija…

IMAG1880 IMAG1870

Italija- sinonim za ljepotu, muziku, romantiku,  ukusnu kafu, mozarellu, pizzu, pastu, modu, cipele,  lijepe plaže, sladoled…

Sicilija je i više od toga, ali se ipak razlikuje od ostatka države,jer je očigledna razlika u ekonomiji sjevera i juga Italije.

Sicilijanski doručak će vas iznenaditi- tople domaće kifle možete jesti sa ledenim namazom (sličnim sladoledu)- od pistacija, dinje,  šumskog voća, limuna ili  badema sa domaćim šlagom. Bademovo mlijeko nakon toga i espresso „ s nogu“ za šanskom praćen pošalicama sa radnicima restorana pretvore doručak u zabavno jutro.

„Kiosk“ ovdje ima sasim drugačije značenje nego kod nas. Na kiosku možete dobiti „granite“- cijeđeno voće u sitnom ledu. Limun, limeta, crvena naranča, jagoda su neki od okusa koji pruže osvježenje u vrelim ljetnim danima.

Ljubav prema vulkanu Etni ovdje je nešto posebno. Veliki dio Catanie napravljen je upravo zahvaljujući erupciji Etne, te je stoga nazvaju Majkom svega i svakoga. Neki mještani su spominjali da se nadaju da će jednog dana Etna prekriti cijeli grad jer je „Majka to zaslužila“. Tokom mog boravka, vidjela sam erupciju vulkana. Čudesno izbacivanje lave u noći je predivan prizor.

Ako ste na Siciliji- ne možete reći da niste gladni, jer takav odgovor jednstavno ne prihvataju. Nudit će vam crvene naranče, pistacij, bademe,  banane (koje rastu kod njih u vrtu), arancini-je ( pohovane loptice od riže sa spanakom, patlidžanom ili pršutom). Desetine vrsta pizze, paste i ribe na toliko načina spremljene s ljubavlju navest će vas da shvatitite koja je istinska čar hrane. I dok jedu,  Italijani pričaju-o hrani.  Vino uz večeru kraj mora učinit će ovo iskustvo potpunim.

Čak i obična kriška hljeba uz maslinovo ulje, peršun i sušeni paradajz spremljeni s ljubavlju i strašću prema hrani postanu pravi užitak.

Sicilija je intenzivno iskustvo za sva osjetila.  Miris mora, okus hrane, lijepa arhitektura, bogata historija u savršenom skladu ovog mjesta. Čak i oni koji ne vole ribu ili morske plodove, ovdje će otkriti tu novu ljubav.

Film The Godfather sniman je upravo na Siciliji. Marsala i Taormina su simpatični gradići prepuni restorana, butika, diskoteka i malih uličica čiji šarm pod noćnim svjetllima će vas ostaviti bez riječi.

Carabinieri i policija na Siciliji su obično mlađi momci u uskoj odjeći na motorima ili biciklima.  Vozači autobusa, konobari, prodavači-sve je ovdje u znaku mode.

Na pješčanim plažama muškarci obično nose oskudne kupaće gaćice. Spasilac je  u crvenim kupaćim gaćicama, visok, tamnoput sa Ray Ban naočalama.

Šarmanti Italijani uživaj u davanju komplimenata. No, nemojte se previše nadati da će neko govoriti engleski.

Oko ponoći se ponovo budi život. Ulice su pune, mlađi i stariji plešu na trgovima, večeraju u prepunim restoranima, sjede u uličicama i toliko uživaju u životu. Smijeh, pjesma, veselje čut će se na svakom koraku. Također, nemojte se iznenaditi ako vas neko uzme za ruku i zamoli za ples uz famozno „Ciao bella“.  Ukoliko ste gladni ili želite piće u 3 ujutro, izbora neće nedostajati.

Zaljubljeni parovi zagrljeni na Vespama- ljubav se ovdje pokazuje svugdje.

Pomalo kaotičan saobraćaj, nervozni vozači koji dobacuju psovke kroz prozor i nepoštivanje mnogih pravila svakako su neki od obilježja ovog mjesta. U gradićima oko Catanie gdje su putevi izgrađeni na apsurdne načine, sa ogromnim rupama u cesti, lošoj rasvjeti- obično su mjesta u kojima „vlada“ sicilijanska mafija.

Itaijani pričaju mnogo i glasno i gestikuliraju neprestano. „Mamma mia“ čut ćete toliko puta dnevno, ali porodica, a prvenstveno mama predstavljaju za Italijane Svetinju.

Stariji ljudi sjede na trgu cijeli dan igrajući karte ili šah i promatrajući prolaznike. Čini se da gotovo svaka ulica ima svoju crkvu. Prelijepi enterijeri crkve i veliki broj vjernika prisutni su svakodnevno.

Gdje god da pogledate su prelijepe barokne zgrade sa malim balkonima ukrašenim cvijećem. I zaista, svugdje predivno miriše- na bademe, pistacij, svježe kifle i kolače, kafu, ribu… Pa kako da ne mislite stalno o hrani?

Oni kojima je Sicilija previše daleka mogu se odlučiti za  vječni grad Rim- let Mostar-Rim je u tom slučaju odlična opcija.

Raj za gurmane, ljubitelje mode, vječite romantike, šaljivdžije, historičare, pjesnike, fotografe i sve one koji uživaju u životu  nosi ime Sicilija.

 

Tagovi: , , , ,

Komentari su zatvoreni.