Iskoristi studentski život – ali na koji način?

Izrevoltirani čestim primjedbama i kukanjem kako „ne možemo ništa i ne možemo nigdje“, pokušavamo da se odmaknemo od negativnih ljudi, i izdignemo iznad pasivnosti i letargičnosti. Počinjemo da se zanimamo, te pratimo stranice i organizacije koje studentima u BiH nude stipendije, usavršavanja, prakse i seminare – a zatim shvatimo da taj studentski život pruža toliko mogućnosti onima koji ih žele iskoristiti.

Neke od jako korisnih stranica za studente svakako su: www.mladiinfo.com, www.mladi.info, stipendije.ba, www.s4wb.com ili www.studirajvani.ba.

Veliki broj studentskih organizacija manje ili više uspješno djeluje u svim univerzitetskim gradovima u BiH. Odlasci na stručne ili razvojne prakse, zahvaljujući dobro izgrađenim mrežema internacionalnih organizacija (za koje vam ne treba “štela”), postanu mogući u samo nekoliko koraka. Uz zadovoljavajuću prijavu i motivaciju, odlazak u bilo koju zemlju u svijetu na seminar, praksu, usavršavanje više nije nemoguć. Širite mreže poznanstava, “vidite svijeta”, putujete izuzetno jeftino, a naučite mnogo toga. Sve to zahvaljujući pogodnosti toga što ste student. Prakse, konferencije i seminari koji traju od jednog vikenda, preko sedmice dana, pa sve do godinu i pol. Od radnog iskustva, volonterskog iskustva i ispunjavanja CV-a, zahvaljujući ponudama u inostranstvu, dijeli vas samo malo ambicije i nekoliko klikova mišem. Svakako da je poželjno poznavanje stranh jezika, a nakon što iskoristite sve te mogućnosti, odlazak na master studij sa punom stipendijom Vam je značajno olakšan.  AIESEC, IAESTE ili Humanity in Action samo su neke od organizacija koje nude bezbroj mogućnosti studentima iz BiH za angažman, prakse, seminare i staž u inostranstvu.

Staž u velikim svjetskim firmama ili organizacijama više nije samo iluzija ili nešto što je otvoreno građanima “razvijenih zemalja”. Prestanite govoriti kako naše diplome nisu nigdje priznate u svijetu, kako se volontiranje ne isplati i kako bez štele ne možete ništa uspjeti. Sami ste odgovorni za svoj život i svoj uspjeh. Kada preuzmete odgovornost za sebe, sa bh. pasošem i diplomom bh. univerziteta možete da dobijete mogućnost rada ili staža u najpoznatijim institucijama svijeta. Praksa u institucijama kao što su Evropski parlament, Američki kongres, njemački Bundestag, DHL ili Microsoft, nudi se i svakome od Vas (opet ponavljam: sa bh. pasošem i diplomom bh. niverziteta). Preuzmite odgovornost i Vaše mogućnosti neće poznavati granice.

(autorica članka, koja nema štelu, govori iz ličnog iskustva.)

 

Tagovi: , , , , ,

Komentari su zatvoreni.