BiH iz druge perspektive

Nastojim ne pisati mnogo o političkim pitanjima i ne osvrtati se ni na proteste u BiH, ni užasnu socio-ekonomsku situaciju, ni zloglasno pitanje Sejdić-Finci, ali nakon skoro tri mjeseca u Briselu svakodnevno vas kao šamar pogodi ono od pred čim stalno zatvrate oči, a ni najbolje ružičaste naočare više ne pomognu.

Prve reakcije novih sugrađana obično su najbanalnija pitanja o BiH. Pitanja o ratu u BiH me više ni ne iznenađuju, ali neinformisanost ljudi i ignorantnost me svaki put iznova zaprepasti. Jake su predrasude u sredinama gdje je populacija bh. dijaspore malena, te na izjave kao nisam tako zamišljao/la ljude iz BiH naučite odgovoriti na način da se sagovornik postidi vlastitih predrasuda, da ne kažem ignorantne gluposti.

Velike bitke se biju za i protiv BiH, ne samo unutar zemlje. Kada shvatimo koliko (ne)prijatelja imamo, pomislite na dvije stvari: da bježimo glavom bez obzira ili da probudite prkos  u vama i još više zavolite ovu divnu, ali napaćenu zemlju, valjda jedinu domovinu koje imate. Nikada ne dopustim prevelike kritike upćene BiH u razgovorima, jer ih često shvatim kao agresiju na mene samu. Situacija u kakvoj je BiH sada definitivno nije isključivo krivica nesposobne politike i tri naroda koja žive zajedno, ali suživota nema.

Prevelike su destruktivne sile koje utječu na BiH sa svih strana, pa i unutar nje same. Ono što nama treba i čega smo i u ratu imali jeste upravo taj prkos,  nada i bezuslovna ljubav za BiH. Još nisam srela ljude koji sa tolikim srcem govore o svojoj domovini, koji cijelim srcem navijaju za nju i koji žive za nju, kao što je to u BiH. Rijetko ćete vidjeti Nijemca koji će plakati dok čuje svoju himnu ili će puna srca reći da im je to domovina (pa koliko god ona naopaka i disfunkcionalna bila kao što je naš slučaj). “Mala BiH” za Dan nezavisnosti svečano je obilježena i u Vijećnici u Briselu uz slike BiH, našu muziku, hranu i folklor.

Srce je puno BiH kada čujete Čudna jada od Mostara grada, kada sjednete na Baščaršiju, kada odete na “razgovorušu”, kada igra reprezentacija BiH… I uprkos cijeloj crnini i svim negativnim informacijama kojima nas, kao da smo prokleti, svakodnevno obasipaju, još uvijek se veselimo, još uvijek se smijemo i još uvijek jedni druge pomažemo i nismo izgubljeni u ovom modernom vremenu. Fascinantna je borba i pozitivan stav kojeg ne gubimo, uprkos svemu što nas tlači.

Uvijek sam ponosna građanka Bosne i Hercegovine, moje jedine domovine i sa ponosom govorim o njoj i svim njenim ljudima koji mnogima samo mogu poslužiti kao inspiracija i motivacija.

Volim BiH, makar ovakvu kakva je sada, i sa oprezom koristim riječ “nemoguće” kada vidim inspirativne i optimistične mlade koje poznajem.

Tagovi: , , , ,

Komentari su zatvoreni.