Glazbena prostitucija

Još prije stotinjak godina, glazba koja je postavljala standard je bila klasična. Veliki skladatelji poput Bacha, Mozarta i Beethovena, skladali su glazbu za kraljeve i bogatu gospodu. Bila je to stvar prestiža i kulture. Još važnije, glazba nije bila industrijalizirana. Međutim, s društvenim promjenama i tehnološkim napretkom dolazi do pojave glazbene industrijalizacije i glazbene prostitucije. Što bi to bilo?

Lovci na talente pronađu osobu odgovarajućih kvaliteta i od nje naprave komercijalno isplativ proizvod. Primjer: djevojka lijepog stasa i glasa (ili samo ovo prvo). Nabacite na nju najnoviju „modu“, poput ogrlice od prezervativa i visokih potpetica u obliku pištolja, dovedete dvjesto sedamdeset šest nauljenih plesača i plesačica, te naručite od nekog glazbenog producenta da računalu brzinski napravi pjesmu o fiktivnom noćnom klubu, koji je najbolji klub ikad i noći koja nikada ne treba završiti, a i neće – jer pjesma o mamurnom nerednom jutru nije kul osim ako je to u funkciji prikazivanja „zvijezde“ u nekom novom ruhu. Iza svega toga postavite onaj veliki ventilator, da se kosa divlje razbacuje.

Može i drugačije. Ima tu raznih varijanti poput talent showova i TV serija kao što je Glee. Zašto plaćati producenta kada se možemo proslavljati preko tuđih pjesama? U svakom slučaju – uspjeh i slava zagarantirani.

Uglavnom, snimite pjesmu, a zatim snimite 10 remixa iste i izdate album. Nakon toga se plasiraju „vijesti“ u medije i eto ga, to je manje-više sve. Svi to vole, to je kul, tako se živi, svi se divimo. Jesmo li? Ne baš, ali bombardiraju nas time sa svake strane. Mi koji ne uživamo smo prisiljeni gledati, čitati i psovati.

Žalosno mi je vidjeti da pjevač/ica ne može otpjevati svoje pjesme pred publikom. Žalosno mi je vidjeti čemu se sve podvrgavaju te „zvijezde“, samo kako bi ostale još nekoliko minuta više pod reflektorima i uživale u „slavi“. Žalosno mi je što je sve to jedna industrija i laž, koja nikako da propadne i izbljedi. Moguće je to i vizualizirati kao tvornicu s gomilom pokretnih traka i uređaja za proizvodnju pjesama, perika, modnih dodataka i svega što spada u taj svijet.

Vjerojatno me ništa od toga uopće ne bi ni zanimalo kada se ne bi toliko forsiralo kao ono što je dobro, odnosno ono što bi svatko trebao slušati i znati, te kada bi mi mediji prestali to na silu gurati u nos. Međutim, to neće uskoro prestati i ljuti me činjenica da takvi lažni umjetnici uopće mogu, a često i postaju životni uzori ljudima diljem svijeta.

Tagovi: , , , ,

Komentari su zatvoreni.