Intervju s bendom Floridus, pobjednicima Jäger Music Nighta

Potvrda izreke da se trud i rad uvijek isplate i potvrda uspješnosti projekta Mostar Rock School, stigla je u subotu, 29. novembra iz Sarajeva.

Naime, Cinemas Club Sloga bila je domaćin finala petog do sada Jäger Music Nighta.

Nakon bendova Berette, Siledžije, Polaroid Trip i Karma Guru, odlukom publike pobjedu je odnio mostarski bend Floridus. Protivnici su im bili bendovi Funhouse i Jah Balebaroshi.

Bend je osnovan u sklopu mostarske Rock Škole, početkom 2013. godine,  a čine ga četvoro mladih, talentovanih i muzički obrazovanih ljudi: Ervin Husagić (bubnjevi), Semin Merzić (gitara), Amar Bajrović (bas gitara) i Jasmina Šuta (vokal). Pobjedom na ovom takmičenju ne samo da su osvojili snimanje albuma u studiju Skirlibaba, nego i veliku medijsku pažnju.

Za naš portal intervju su dali bubnjar Ervin i gitarista Semin.

Kako je tekao vaš put do finala Jäger Music Nighta?

Vidjevši reklamu na facebooku, prijavili smo se na Jäger Music Night.

Upali smo na to takmičenje, meni se to mnogo svidjelo, to uvijek govorim. Svidjela mi se ideja i cijela koncepcija. Kad smo se prijavili, uskoro smo dobili poziv za polufinale na Mostar Summer Festu, gdje smo se takmičili s bendom Otisak iz Sarajeva, kojeg ovim putem pozdravljamo. Tada smo pobijedili i ušli u finale. Onda je došao taj veliki petak, 29. novembra, tad smo se takmičili s Funhousom iz Banja Luke i bendom Jah Balebaroshi iz Prijedora. Osvojili smo prvo mjesto, kao nagradu smo dobili snimanje albuma u sarajevskom Skirlibaba studiju. To bi bilo to, ukratko.

Ovom pobjedom ste privukli mnogo medijske pažnje, zovu vas sa svih strana. Da li vam prija to?

Uvijek smo otvoreni za bilo kakvu suradnju s medijima, za bilo kakav vid promocije, gostovanja na medijima, svirke, festivale. Možete nas kontaktirati putem naše Facebook stranice, gdje možete pronaći i naš kontak telefon.

Nakon ove pobjede, može se reći da ste vi najuspješniji bend iz Mostar Rock Škole, kako drugi gledaju na to, da li postoji rivalstvo između bendova ili se dobro slažete?

Apsolutno ne postoji rivalstvo između bendova Mostar Rok Škole. Ne znam da li smo baš mi najbolji bend, ima tu još dobrih bendova, Hypersten je također odličan bend. Za sebe možemo reći da smo dosta uvježban bend. Imamo veliku potporu predavača i članova Rok Škole, to nam je bila najveća odskočna daska.

Da li mislite da bi jednako uspjeli bez te potpore Rock Škole?

Mislim da bi išlo mnogo teže. Rok Škola nam je pomogla da se promovišemo. Ne samo da smo dobili njihovu podršku, nego su nam i obezbijedili uslove za rad. Imamo tri potpuno opremljene prostorije za vježbanje, gdje se održavaju individualni časovi za svaki od instrumenata .

Da li ste imali tremu pred nastup na finalu u Sarajevu?

Nastupali smo treći po redu i ja apsolutno nisam imao tremu. Kada sam izašao i vidjeo publiku, nekih dvadesetak sekundi sam stao i gledao.

Floridus2

Je li vam to bio nastup pred najviše publike?

Više je bilo na Kantarevcu na Mostar Summer Festu, ali u Sarajevu je bio najveći pritisak na nama.

Kakvi su odnosi unutar benda. Trojica momaka i jedna djevojka, ko je tu glavni, ko donosi odluke? Čija je zadnja?

Odluke donosimo svi zajedno. Istina je da se muškarci i žene pomalo razlikuju po tom pitanju. Prirodna je stvar da se ponekad teže razumiju i da dolazi do manjih tenzija, ali se uvijek brzo riješe. Bend koji nema nekih sitnih rasprava i nije bend. Bend koji ne izađe sa probe krvav i koji se ne igra lopticama na probi nije bend.

Ko piše pjesme?

Svi zajedno radimo na tome. Ako neko ima dobar tekst, ako se neko pronađe u tome, uradit ćemo to onako kako treba, napraviti muziku i to je to. Radimo punom parom i shvatili smo ovo kao posao, a ne kao zezanciju.

Osvojili ste snimanje albuma, da li već znate u kojem pravcu ćete ići, šta se može očekivati od vas?

Žanr muzike prema kojem ciljamo je neki žestoki, alternativni rock. Groove rock, nešto jako i energično.

S obzirom kakva je muzička scena u našoj državi i s obzirom na to šta se kod nas šluša, da li mislite da ćete imati dovoljno fanova i da će biti ljudi koji će slušati vašu muziku?

Postoji mala doza pesimizma, s obzirom na bh muzičku scenu i na medije koji utiču na to. Mi, neka urbana varijanta smo manjina. Ne očekujemo previše, ali treba raditi i družiti se i rezultati će doći sami od sebe.

Nakon pobjede, postali ste poznatiji i popularniji, stekli ste medijsku pažnju. Imate i mnogo više obaveza, da li će škola patiti zbog toga?

Mi smo prije nekoliko dana razgovarali o tome. Obojica smo studenti na Nastavničkom Fakultetu, odsjek Muzičke umjetnosti i šta god da se desi, škola će nam biti na prvom mjestu.

Šta je sljedeće što bend Floridus priprema, na čemu ćete raditi?

Sada trenutno očekujemo veliki broj svirki i festivala , a pored toga ćemo raditi na albumu.

Kada se očekuje početak radova na albumu?

Već u nedjelju počinjemo raditi na albumu, kod nas nema stajanja.

Ima li već neki sljedeći događaj koji možete najaviti, gdje ćete nastupati?

U petak, 6. decembra, Mostar Rock School organizira programski koncert u MC Pavarotti, a već 21. decembra u OKC Abrašević.

Poslušajte singl koji je snimljen kao nagrada za osvajanje programskog koncerta za najbolju pjesmu.

Sve ostale informacije o bendu možete pronaći na Facebook stranici: https://www.facebook.com/floridusofficial

 

Tagovi: , , ,

Komentari su zatvoreni.