Intervju: Jurinko Rajič

Za naš portal nekoliko riječi kazao je Jurinko Rajič – poznati animator, organizator Neum Animated Film Festivala, te voditelj škole crtanog filma u MC Pavarotti.

Kako i zašto animirani film?

Crtanje mi je oduvijek bio hobi,a vjetar u leđa toj ljubavi su uvelike pridonijele i  mnoge nagrade u osnovnoj i srednjoj školi. Kao student sam slučajno počeo raditi, jer me prijatelj vidio kako crtam i preporučio Croatia filmu. Oni su me zatim pozvali i isti dan testiranja sam počeo i raditi.

Započeo sam odmah s radom na Čudesnoj šumi, koji je bio prvi dugometražni animirani film u bivšoj Jugoslaviji. Kao asistent animacije i fazer, kasnije sam radio i na druga dva filma; Čarobnjakovom šeširu i Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića.

U zagrebu sam potom radio i na četiri autorska filma; Papparazzo, Zima, Delfin i Spomenik. Zahvaljujući računalnoj montaži i obradi slika i crteža, koji su dotad ručno rađeni i montirani,olakšan je pristup radu na animiranom filmu. Kako je supruga radila montažu, ujedno smo radili kao tim. Ta mobilnost je omogućila i da se preselim natrag u svoje krajeve, točnije Neum.

Otkud ideja za NAFF?

U Neumu sam otvorio prvu školu crtanog filma u BiH koja je u suradnji sa ministarstvom kulture i ministrom Gavrilom Grahovcem prerasla u kamp crtanog filma, što je ubrzo eskaliralo i u festival animiranog filma u Neumu.Također u međuvremenu sam radio na još nekoliko autorskih filmova s tematikom bosansko-hercegovačke kulture.

Velika zasluga pripada ministarstvu kulture, a posebice ministru Gavrilu Grahovcu. Budući da sam poznavao mnoga imena iz svijeta animacije, to mi je uvelike olakšalo prvu godinu prikupljanja filmova za program prikazivanja prvog NAFF-a 2006.

Tko je najzanimljivija osoba iz svijeta filma koju ste upoznali?

Robert Mitchum, kojeg sam upoznao na snimanju serije Vjetrovi rata u Zagrebu mi je najdojmljivija ličnost iz svijeta filma. Provodili smo nekoliko večeri zajedno družeći se, razgovarajući, pijući i fasciniran sam koliko je jedna toliko megapoznata osoba savršeno jednostavna prosta i sve u svemu skromnija u odnosu na mnoge ljude, pa i mene samog.

Koji Vam je najdraži film na kojem ste radili?

Najdraži film mi je Emina jer sam konačno pjesmu A. Šantića koju sam obožavao u mladosti uspio pretvoriti u animiranu priču.

Što preporučujete ljudima koji se žele baviti animiranim filmom?

Da se pomire s činjenicom da moraju grijati stolicu, biti uporni i vjerovati u ono šta rade jer je crtani film prije svega veliki rad i strpljenje. Iz mog iskustva  nigdje talentiranijih mladih ljudi nema nego u BiH i mislim da bi ih resorna ministarstva i vlast uopće trebala pogurati i podržati jer je animirani film jedno od najdeficitarnijih zanimanja na svijetu, tako da sa svojim znanjem mogu živjeti i raditi gdje žele.

Trenutno u MC Pavarotti vodite školu animiranog filma. Možete li nam reći više o tome?

Škola crtanog filma traje već četiri godine i broji desetak polaznika. Sedam dobrih stalnih su već  napredniji animatori. Njihovo pokroviteljstvo je omogućeno zahvaljujući potpredsjedniku federacije Svetozaru Pudariću, koji je njihov pokrovitelj u školi animacije.

Prijem novih polaznika je otvoren uvijek, a osim djece mogu svakako i odrasli.

Uvjeti za rad su izuzetno dobri zahvaljujući ljubaznosti Pavarotti centra. Sada imamo desetak polaznika, ali postoji mogućnost rada sa do dvadeset ljudi, jer je studio opremljen za toliko polaznika i mislim da bi se, tko god smatra da je dobar crtač, trebao barem par mjeseci okušati. Bez obzira na strah od crtanog filma kao relativne nepoznanice medijskog izražavanja u našoj zemlji, napredak u radu je brz bez obzira na starosnu dob. Cilj mi je da opet oživim kamp animacije, ali ovoga puta u prostorijama Pavarottija i nadam se da će me ministarstvo podržati.

Tagovi: , , ,

Komentari su zatvoreni.